Dartpijlen kopen?

De juiste dartpijl kiezen is lastig en erg persoonsafhankelijk; je kunt het wellicht het beste vergelijken met schoenen passen. Wie al eerder dartpijlen heeft gekocht -of op deze website heeft rondgekeken- zal dat ongetwijfeld beamen. Van alle dartproducten is de dartpijl het meest persoonlijk. Hij moet namelijk aan nogal wat eisen voldoen om een optimale prestatie mee te leveren: de pijl moet goed in de hand liggen, het gewicht is belangrijk, de vorm en de grip zijn belangrijke factoren en daarnaast wil het oog ook wat. Maar hoe kies je dan een dartpijl die goed bij je past? Deze vraag wordt ons veel gesteld, maar is erg lastig te beantwoorden. Veel hangt af van je persoonlijke voorkeuren en darttechniek. Verwacht in deze blog dan ook geen kant en klaar antwoord, maar wel een aantal handvatten waarmee het maken van een keuze tussen alle dartpijlen op dartswarehouse.nl een stuk eenvoudiger wordt.

Het gewicht
Ten eerste is het gewicht van belang. Het gewicht van een steeltip dartpijl wordt gemeten aan de hand van de barrel en de punt, dus exclusief de shaft en de flight (en eventuele flightprotectors en ringetjes). De gewichten van darts variëren van 12 tot 37 gram, waar de meeste professionals met een barrel gooien tussen de 18 en 26 gram (Stephen Bunting is hierop een unieke uitzondering: zijn dartpijlen wegen slechts 12 gram). Als je net begint met darten is het aan te raden voor een wat zwaarder gewicht te kiezen, dus vanaf 24 tot 26 gram ongeveer. Dit komt omdat deze pijlen vaak een wat stabielere vlucht hebben. Hierbij is de techniek wat minder van belang. Zo houd je het leuk en is het mogelijk rustig aan je darttechniek te werken. Als je al wat langer dart, is het een kwestie van uit proberen. Als leidraad is het aan te raden altijd een wat lichter gewicht te kiezen dan je vorige darts en er niet teveel van af te wijken. Ikzelf begon bijvoorbeeld met relatief zware pijlen van 26 gram en mijn vaste setje bedraagt nu 22 gram. Maar met 23 of 24 gram kan ik ook nog behoorlijk uit de voeten, dus het ligt voornamelijk aan je eigen gevoel.

De grip
De manier waarop de dart in je hand ligt en wegvliegt als je hem loslaat is ook erg belangrijk. Elke dartbarrel is daarom voorzien van een zogenaamde grip. De verschillende gripvarianten hebben allemaal een eigen naam, bijvoorbeeld zero (geen of gladde grip) of shark (stevige haaievinnen-grip). Daarnaast zijn er ook nog ringed, knurled en Phantom grip. Een nieuwe grip van Target die is opgevallen, is de Pixelgrip, waarmee o.a. Dave Chisnall gooit. Dit is een nieuwe CNC lasertechniek, waardoor de barrel glad oogt, maar door de kleine putjes toch een goede grip heeft. De merken Shot! en Bull's gebruiken vaak de forse Pyramide Grip. Phil Taylor heeft een eigen grip (Taylor Grip). Kortom, er is keuze te over en het soort grip hangt helemaal af van je persoonlijke voorkeur. Bedenk bij het kiezen van een grip vooral waar je een dartpijl vasthoudt en of je daarbij behoefte hebt aan een stevige grip of niet. In deze webshop heb je de keuze uit elke grip die op dit moment op de markt is.

Bulls Spike Darts Kopen

Dit is de stevigste grip die er momenteel beschikbaar is: Spike Grip.

Het model

Dave Chisnall Target Gold Titanium Darts kopen  Bulls Bullet A 90% Tungsten dartpijlen kopen   Kyle Anderson Unicorn Dartpijlen Kopen   McKicks Premium Blacks Darts KopenShot Digit DartsUnicorn Sigma One 950 DartsCarrera C17 Target dartpijlen kopen

        Recht                  Bom                Druppel            Torpedo              Curve                Bubbel               Paul Lim

De laatste keuze die belangrijk is, is de vorm of model van de barrel. Misschien is het je weleens opgevallen als je darts op RTL7 keek, dat er verschillende vormen en modellen bestaan. De meest voorkomende vorm is de rechte barrel, daar is het gewicht over de gehele barrel verdeeld. Alle overige vormen zijn hierop gebaseerd, zoals bijvoorbeeld het ‘bom’ model (bekend van o.a. de Phase 5 darts van Phil Taylor). Een andere populaire variant is de torpedo. De vorm heeft invloed op de gewichtsverdeling van de barrel. Welke vorm en gewichtsverdeling bij jou past is persoonlijk.

Tungsten %
Al vele jaren is Wolfraam -in onze toepassing eigenlijk altijd Tungsten genoemd- het hoofdbestanddeel van de darts van verreweg de meeste serieuze dartspelers. Tungsten is een hoogwaardig, maar betaalbaar metaal dat in verhouding tot goedkopere materialen veel minder volume heeft. Dit houdt in dat een Tungsten dart bij een bepaald gewicht veel dunner (slanker) is dan een brass dart van hetzelfde gewicht. Een slankere dart heeft tot gevolg dat deze minder plek op het bord inneemt en de speler daardoor in staat stelt makkelijker meerdere darts in de belangrijke kleinere vakken te gooien.
Tungsten wordt altijd aangeduid in een percentage (%). Dit percentage geeft de verhouding tussen Nickel en Tungsten weer. Een Tungstenpercentage van 80% betekent bijvoorbeeld dat een dart voor 80% uit Tungsten bestaat en voor de overige 20% uit Nickel.
Het Tungstenpercentage van darts varieert ongeveer van 70% tot 97%. Een Tungstenpercentage van 100% is niet haalbaar omdat dat een dart erg breekbaar maakt. Hoe hoger het Tungstenpercentage van de barrel, hoe minder volume de dart inneemt. Dat betekent in de praktijk dat een dart dan slanker of korter wordt naarmate het Tungstenpercentage stijgt.
In de regel is het zo dat hoofdzakelijk jonge kinderen en startende recreanten met Brass of Nickel Silver darts zullen beginnen. Vaak stappen ze over op een Tungsten dart als blijkt dat ze het spelletje zodanig leuk vinden of hun niveau willen opkrikken.
Samengevat komt het erop neer dat er ontzettend veel keuze is, waarbij je persoonlijke voorkeur van doorslaggevend belang is. Kijk vooral rond op onze dartpijlen pagina en bedenk hoe jij een dartpijl vasthoudt; hierop kun je het beste je keuze baseren.

Let op: deze blog gaat over professionele Tungsten dartpijlen. Als je op zoek bent naar dartpijlen voor kinderen of incidenteel gebruik, kijk dan even bij ons assortiment brass dartpijlen.

Bekijk het volledige Dartpijlen Assortiment van Darts Warehouse.

Wilt u nog meer hulp met het kopen van andere dartartikelen? Darts Warehouse biedt ook blogs aan over:

dartborden - dartflights - dartshafts - dartcases - dartshirts - softtip darts - beschermende artikelen