Hier vindt u informatie over verschillende dartshafts.

Dartshafts kopen? Met deze blog in de hand, leg je nooit het verkeerde product in je winkelmand.
Een belangrijk onderdeel van een dartpijl, naast de dartbarrel en - flight, is de dartshaft. Dit is het verbindingsstuk tussen de barrel en de flight en bepaald mede de manier waarop een dartpijl door de lucht vliegt en in het dartbord belandt. Het is dus handig om hier enige hulp bij te hebben, zodat je altijd de juiste shafts besteld op dartswarehouse.nl.  

Levensduur shafts

De meeste shafts hebben een relatief beperkte levensduur en dienen daarom geregeld vervangen te worden. Op gebroken of verbogen shafts wordt dan ook nooit garantie gegeven. Als u ervoor kiest om met een Titanium shaft te gooien, zult u in eerste instantie meer betalen, maar hier normaal gesproken ook veel langer plezier van hebben! Er zijn bovendien een aantal Titanium shafts verkrijgbaar, waarvan de (aluminium) top los verkocht kan worden als deze versleten is. 100% titanium shafts hebben in de regel een lange levensduur, maar ook deze shafts zullen op enig moment aan vervanging toe zijn.

Aluminium shafts zijn betaalbaar, hebben een luxe uitstraling en gaan in de regel langer mee als nylon shafts of polycarbonate shafts. Echter, als een speler zijn dart in een aluminium shaft gooit van een dart die al in het bord zit, kan het pootje van een aluminium shaft krom buigen of afbreken en is deze aan vervanging toe.

Als u met nylon shafts gooit, is het waarschijnlijk dat u deze regelmatig dient te vervangen omdat breuk niet ongewoon is. Daarom worden shafts vaak in grotere aantallen besteld, zoals in 5-packs.

Als u pech heeft, breekt niet pootje van de shaft, maar breekt deze bij de barrel af. In sommige gevallen helpt het dan om er de punt van een andere dart in te prikken en wat kracht te zetten totdat het overgebleven stukje loskomt. Er is echter ook een handige tool te koop die afgebroken nylon shafts gemakkelijk uit de barrel krijgt: de Bull’s Shaft-ex Aluminium. Druk de pins van de tool in het resterende stukje shaft en draai deze eruit.

n.b. Breuk van nylon shafts vindt hoofdzakelijk plaats als er geen beschermende dartmat als ondergrond wordt gebruikt!


Het materiaal

De belangrijkste verschillen bij shafts zijn de lengte en het materiaal waarvan het gemaakt is.

De twee materialen die het meest worden gebruikt zijn aluminium en nylon. Beide materialen zijn stevig, waardoor de shafts niet meebewegen als er een dartpijl langsvliegt. Een populaire shaft van aluminium is bijvoorbeeld de Simplex serie van Bull's. Een bekende serie van nylon shafts is Pro Grip van Target. Sinds kort heeft Unicorn een nieuwe shaft, de Gripper 3 Softflex, die voor het grootste gedeelte uit rubber bestaat. Anders dan nylon en aluminium is deze shaft wel flexibel, wat bijdraagt aan minder bouncers en betere groepering, doordat de dartpijlen langs de shafts kunnen vliegen. Gary Anderson en Raymond van Barneveld gooien op dit moment met deze Gripper 3 Softflex shafts.

Het materiaal heeft nauwelijks invloed op de vlucht van je dartpijl, het heeft vooral te maken met de levensduur van je shafts en waar jij je prettig bij voelt. Aluminium gaat een stuk langer mee dan nylon shafts, maar nylon is over het algemeen goedkoper. Een nadeel van aluminium is dat de shafts lostrillen tijdens het darten. Dit is simpel op te lossen door een rubber ringetje tussen de shaft en je barrel te plaatsen, die je uiteraard ook kan kopen in de webshop. Deze materialen zijn de meest gangbare, maar als je nog steviger materiaal zoekt zijn in beperkte oplage ook shafts van carbon en titanium beschikbaar waaronder de Unicorn XL Titanium.

Nylon shafts hebben als grootste nadeel dat ze af kunnen breken en je ze daardoor niet meer uit de barrel krijgt. Hiervoor bestaat echter ook een handig tooltje, die hier te vinden is.

Als je weleens darten bij RTL7 kijkt, is het je wellicht opgevallen dat sommige spelers een ijzeren ringetje op de shaft hebben. Dit is een ringetje die de dartflight op zijn plek houdt. Als je de flight hard tegen het ringetje aanduwt, zit hij stevig. Het kan echter nog steviger. Als je in de flight een gaatje ponst, wat mogelijk is met de Flight Punch Machine, en daar het ringetje doorheen doet is het vrijwel onmogelijk dat de flight van de shaft schiet. Deze ringetjes zijn verkrijgbaar als ‘veertjes’ (als je shafts + ringetjes besteld, krijg je die er bij), dun aluminium en dik (ook wel Bob Anderson ringetjes genoemd).

De lengte

Dan de lengte, want dat is met het oog op je spel wel van belang. Shafts zijn er van heel kort naar zeer lang. De meeste darters kiezen echter voor short, in between of medium. Extra short is ook een shaft die relatief vaak voor komt, maar langer dan medium shafts komt relatief weinig voor. De keuze voor de juiste lengte is een zoektocht en in de webshop hebben we verschillende producten om deze zoektocht makkelijker te maken. Je kunt bijvoorbeeld voor zowel aluminium als nylon testkits bestellen, met daarin 5 lengtes. Zo kan je thuis rustig de verschillende shafts uit proberen. Als richtlijn zou ik per lengte 50 pijlen naar het bord gooien. Je hoeft je niet bezig te houden met gemiddeldes, maar vooral luisteren naar je gevoel. Bij welke shaft voel jij je het prettigst? Want, naast talent en techniek is iets anders net zo belangrijk in het darten: vertrouwen. Wel is het zo dat als jij je pijlen ver naar voren vasthoudt, korte shafts waarschijnlijk beter zijn. Dan wordt het zwaartepunt namelijk naar voren gehaald, dus heb je meer controle over de pijl. Naar mate je de pijl verder naar achteren vasthoudt, des te langer de shaft moet zijn. Ook moet je goed letten op de stand van je dartpijl in het dartbord, want het kan zijn dat bij sommige lengtes jouw pijlen teveel gaan ‘hangen’ waardoor je zicht ernstig gehinderd wordt en je dartpijlen makkelijker uit het bord vallen.

Sideloader shafts

Naast deze lengtes bestaat er ook nog een bijzondere variant, namelijk de Sideloader. Bij deze shaft druk je de flight niet op de shaft, maar schuif je deze erin.  Dat heeft als voordeel dat de bovenkant van je flight meteen beschermd is, dus heb je geen flight protector nodig hebt. Daarnaast is de totale lengte van je dartpijl korter, omdat de lengte van je flight in je shaft zit. Phil Taylor heeft jarenlang met een sideloader gegooid, namelijk de Slikstik van Unicorn.

loader
Bezig met laden...