Hulp nodig met een kopen van nieuwe flights voor het darten? Hier vindt u informatie over verschillende dartflights.

Dartflights bestellen? Lees dit blog en koop de flights die perfect bij jou passen!
Dartflights, ze bestaan er in tientallen vormen en minstens zoveel kleuren. Ze zorgen voor een leuk accent aan het einde van je dartpijl, door een opvallende kleur of een aparte vorm. Maar wist je dat die aparte vorm veel invloed heeft op de vlucht en landing van je dartpijl? In deze blog vertel ik wat meer over de invloed van verschillende flights op je spel, zodat je de perfecte dartflights voor jou besteld op www.dartswarehouse.nl.

Verschillende vormen
Grofweg zijn er twee soorten flights te verdelen: standaard en klein. De meeste darters gooien met een standaard vorm of een variatie daarop, maar dat hoeft zeker niet te betekenen dat jij hier ook het beste mee gooit!
Het beste voorbeeld om dit te illustreren is de flight van Phil Taylor, de beste speler aller tijden, ten opzichte van een standaard flight.

Net als bij shafts, kan ik in deze blog geen antwoord geven op de vraag welke flight het beste is. Dit is namelijk helemaal afhankelijk van je speelstijl. Wel zijn er een aantal tips die je kunnen helpen bij het vinden van de juiste flight in de webshop.

Standaard vorm(en)

Het is zo dat hoe groter het oppervlak, hoe meer draagvermogen de flight heeft. Dat betekent dat een standaard vorm bij uitstek geschikt is bij een wat zwaardere dart of als je met minder kracht gooit, want de flight ‘neemt’ de dart makkelijker mee. Je wilt natuurlijk dat je darts zo recht mogelijk in het bord komen en de standaard vorm kan daarbij helpen. Als je je pijlen een curve meegeeft in je gooi, kan een standaardvorm helpen om je dart recht te trekken en zo strak in het bord te laten belanden. Dat is erg goed te zien bij de laatste wereldkampioen Gary Anderson, die zijn pijlen licht omhoog gooit, maar door de flight naar beneden ‘gecorrigeerd’ worden en uiteindelijk recht in het bord belanden.

Een nadeel van grote flights is ook dat de flights veel ruimte innemen in het bord, en daardoor het zicht belemmeren. Ook is de kans dat de punt de flight raakt, en daarmee beschadigt, groter. Gelukkig is dit op te lossen door bovenop de flight een zogenoemde flight protector te plaatsen. Naast een extra bescherming, zorgt het er ook voor dat de flight op de juiste manier gespreid wordt. Flightprotectors zijn verkrijgbaar bij Darts Warehouse.

Een aantal variaties op de standaard vorm, die wellicht jouw spel perfectioneren, zijn bijvoorbeeld de Big Wing of de Shield.

Kleine vorm(en)
Dan de kleine vorm. Hierbij is het logischerwijs precies andersom. Deze flights hebben minder draagvermogen en vereisen daarom meer kracht bij het weggooien. Als je dus je darts kracht meegeeft, is het wellicht een idee eens wat kleinere flights uit te proberen. Bij kleine flights moet je wel wat ‘strakker’ gooien, dus zonder curve, want de darts belanden door de kleine vorm bijna net zo in het bord als dat jij ze weggooit. Dit is goed te zien in het volgende filmpje waarin Phil Taylor’s gooi wordt geanalyseerd: https://www.youtube.com/watch?v=1e1vhmPmncY.

Door het kleine oppervlak heb je als voordeel dat er meer zicht op het bord overblijft om je darts te plaatsen. Daarnaast heb je minder kans dat de punt de flight raakt en daarmee beschadigt. Een aantal populaire kleine flights zijn bijvoorbeeld DXM, Slim en Fantail. Verder is het zo dat standaard flights vaak het beste werken in combinatie met langere shafts en kleinere flights met korte shafts.

Materiaal

Dartflights zijn verkrijgbaar in verschillende sterktes, aangegeven met micron. Hoe hoger de micron, hoe sterker de flight en hoe langer de levensduur. Het aantal micron varieert tussen de 75 en 180. Een veel gebruikte flight, die verkrijgbaar is in talloze kleuren en printjes, is de Powerflite van Bull’s. Deze flights bevatten 100 micron.

Ook hard plastic dartflights worden steeds meer gebruikt, dit begon bij de softtippers maar is nu ook in de steeltip markt veel aanwezig. Een bekend en goed lopend product is de Bull's Robson Plus Flight.

De Robson Plus flight is door zijn “beschermende koker” een unieke flight. Deze flight wordt op de shaft geschoven en door de beschermende koker van de flight wordt gezorgd voor een langere levensduur van de shaft en een meer aerodynamisch geheel. Voorkom zgn. Robin Hoods (de punt van je dart in de shaft van een eerder gegooide dart) en verklein de kans op bouncers door de Bulls Robson Plus flight te gebruiken! Deze flight past op elke reguliere shaft, zit muurvast en is verkrijgbaar in 3 verschillende vormen en nog meer verschillende kleuren. Test ze nu zelf!

Er is ook een beperkt assortiment van nylon flights verkrijgbaar.

Net als bij dartshafts, zijn er voor flights testkits verkrijgbaar. Daarin zitten veelvoorkomende vormen, zodat je thuis kan testen welke flight voor jou het beste werkt.