Misschien wel één van de lastigste dingen in darten...

Bij het kiezen van een dartpijl, zijn er tal van factoren te overwegen. Of je nu je eerste set koopt of gewoon op zoek bent naar een update, als je overweegt een aantal dartpijlen te kopen en niet zeker weet waar te beginnen, zal deze lijst je helpen bij het maken van de best mogelijke beslissing.

Steel of soft tip?

Voordat je begint met het zoeken naar een nieuwe set dartpijlen, moet je kiezen of je steeltip of softtip dartpijlen wilt. De meeste mensen hoeven niet al te lang na te denken over deze beslissing. Het zal worden bepaald door waar je je darts gooit. Of je nu thuis speelt, in een kroeg, of in een competitie, je moet de dartpijlen kopen die geschikt zijn voor je bord en het daarbij houden.

Budget

De prijs is een belangrijke factor om te overwegen bij het kiezen van welke set van darts te kopen.

Dit is moeilijk omdat de kosten niet de belangrijkste bepalende factor zijn voor de kwaliteit van je ervaringen. Met andere woorden, meer geld uitgeven komt niet altijd overeen met een betere ervaring of een betere speler worden.

Niettemin, hoewel duurdere dartpijlen vaak beter gebouwd zijn en gemaakt van materialen van hogere kwaliteit, is de hamvraag of de prijsstijging de moeite waard is. Dit is waar je je eigen omstandigheden moet bestuderen en onderzoeken om te bepalen of je bereid bent om €30 of €300 te investeren.

De duurdere kant van het spectrum kan dunnere en duurzamere darts bieden, wat je spelniveau en de levensduur van je investering kan verbeteren. Maar je zult ook "flashy" darts ontdekken die een hoge prijs vragen alleen gebaseerd op uiterlijk, zonder toegevoegde voordelen. Aan de goedkopere kant vind je dartpijlen die niet zo consistent zijn gemaakt, wat je precisie tot op zekere hoogte kan belemmeren.

Het kopen van goedkopere sets kan je ook wat financiële ademruimte geven en je in staat stellen om meer darts te kopen, wat altijd een goede zaak is. In feite pleiten we ervoor om twee sets darts te bezitten omdat je stijl van avond tot avond zal veranderen.

De belangrijkste conclusie is dat je bekwaamheid als speler uiteindelijk zal worden beoordeeld, niet hoe diep je zakken zijn.

Veel experts kiezen voor minder dure darts, en daar hoef je je niet voor te schamen. In ieder geval zijn er fantastische mogelijkheden aan beide uiteinden van het prijzenspectrum, dus neem je tijd bij het maken van je beslissing.

Materiaal

Het materiaal dat wordt gebruikt om de barrel te vervaardigen moet ook worden overwogen in je beslissing. Het materiaal is belangrijk omdat de samenstelling van de barrel zal bepalen hoe andere belangrijke aspecten zoals gewicht, grootte, stevigheid, en het gevoel van de dart zullen uitpakken. Brass, nickel, tungsten, of een mengsel van metalen zijn de meest typische materialen die worden gebruikt in de bouw van dart barrels.

 - Brass barrels zijn vaak de minst dure alternatief, maar ze zijn niet erg duurzaam.

 - Nickel barrels zijn normaal gesproken duurzamer, maar ze zijn duurder.

 - Tungsten barrels zijn de voorkeur in professionele kringen als gevolg van de verschillende eigenschappen van het metaal.

Tungsten is een vrij dicht metaal, die het mogelijk maakt voor producenten om smallere barrels die zorgen voor nauwere groeperingen te maken zonder dat het gewicht van de dart zelf afneemt. Tenzij je het gevoel van een grotere dart fijner vindt, zullen de meeste mensen voor tungsten gaan.

Gewicht

Een van de meest variabele en persoonlijke aspecten die je prestaties beïnvloeden is het gewicht van je dartpijlen. Elke speler moet zorgvuldig het gewicht van zijn of haar dartpijl kiezen, passend bij zijn of haar kenmerkende dart werpstijl.

Zwaardere dartpijlen zullen vaak rechter in de lucht vliegen. Spelers die meer ervaren of gevorderd zijn zouden zwaardere darts moeten gebruiken omdat ze meer precisie vereisen. Lichtere dartpijlen daarentegen vliegen in een meer parabolische baan, waardoor ze een uitstekend alternatief zijn voor beginners die minder nadruk leggen op precisie.

In ieder geval, niets van dit alles is in steen gebeiteld, en ervaren spelers kunnen de voorkeur geven aan lichtere darts, terwijl amateurs de voorkeur geven aan zwaardere darts. De eenvoudigste manier om te kiezen welk gewicht darts te kopen is om een paar minuten te spelen met verschillende gewichten totdat je tevreden bent met je keuze.

Dart gewichten variëren meestal van 16 tot 26 gram, maar recente regels staan dartpijlen toe om tot 50 gram te wegen.

Idealiter zou je moeten beginnen met dartpijlen van ongeveer 20 tot 24 gram. Deze komen het meest voor en geven je de mogelijkheid om naar zwaardere gewichten te gaan of naar kleinere gewichten af te nemen. Als je de gewoonte hebt om darts te hoog te gooien, moet je zeker zwaardere darts gebruiken, en vice versa.

Lengte en vorm

Net als het gewicht, is de lengte en vorm van de barrel een persoonlijke keuze. Darts zijn er in alle vormen en maten van korte torpedo stijl tot lange slanke cilinders. Hoe groot je handen zijn en hoe je een dartpijl vasthoudt zal invloed hebben op de grootte van de barrel die je kiest. Over het algemeen geldt dat hoe meer vingers je gebruikt bij het vasthouden van je dartpijl, hoe langer de barrel zal moeten zijn. Tenzij je het prettig vindt om je vingers op de punt te laten rusten.

Het kiezen van een langere barrel geeft je meer ruimte om de dart vast te pakken, terwijl dartpijlen met een kortere barrel je gripmogelijkheden zullen beperken.

De vorm van je dartpijl speelt een belangrijke rol in de gewichtsverdeling, die een factor is in hoe je darts vliegen. De vorm van je dartpijl beïnvloedt of de dartpijl in balans is of zwaarder aan de voorkant. Pro spelers gebruiken over het algemeen een slankere barrel omdat het makkelijker is om er meer in een krappe ruimte te persen. Als je groepering na verloop van tijd strakker wordt, is dit iets waar je rekening mee moet houden. Voor nu zouden we zeggen, ga voor wat goed voelt.

Grip

Omdat de barrel dient als het punt van contact tussen je vingers en de dartpijl, moet de grip zorgvuldig worden overwogen.

Naarmate je meer te weten komt over darten en de vele nuances van het spel, zul je ontdekken dat sommige barrels glad zijn en andere uitgebreid gekarteld zijn. Dit is te wijten aan de textuur van de barrel die de essentiële wrijving levert voor een goede grip.

Dartmakers voegen groeven, inkepingen, ribbels en bobbels toe om een dart makkelijker vast te houden en het wegglijden te verminderen.

Over het algemeen geldt: hoe zwaarder de karteling, hoe beter de grip. Gekartelde ringen bieden de beste grip door een zeer ruw oppervlak; maar zware karteling kan er soms voor zorgen dat de dart aan je vingers blijft kleven op het moment van loslaten, waardoor je spel aanzienlijk wordt verstoord.

Shafts

Shafts (ook wel stems genoemd) zijn de onderdelen die de barrel met de flight verbinden. De lengte van de shaft is vooral belangrijk omdat het zorgt voor stabiliteit van de dart als het door de lucht reist.

In het algemeen geldt: hoe langer de shaft, hoe onstabieler de vliegbaan van de dart. Lange shafts daarentegen beperken het risico op drukte op het dartbord aanzienlijk, evenals de kans op bounce-outs. Kortere shafts daarentegen zorgen voor stabielere worpen, maar vergroten de kans op bounces.

Shaft varianten met verschillende lengtes en zelfs draaiende uiteinden zijn verkrijgbaar bij dart fabrikanten. Shafts zijn eenvoudig te vervangen, zodat meer ervaren spelers hun ervaring kunnen aanpassen en hun strategie onderweg kunnen bijstellen.

De spinning body's zijn een slim technisch hoogstandje dat spelers in staat stelt strakkere groepjes te vormen door de wrijving op het moment van impact te verminderen. De draaiende shafts kunnen gemakkelijk langs elkaar glijden, waardoor de kans groter wordt dat je dart op het bord zal landen.

Plastic, aluminium, en verschillende metaallegeringen zoals tungsten kunnen worden gebruikt om shafts te maken. Het materiaal van je shaft heeft minder te maken met de vlucht van je dart maar meer met hoe je dart reageert na de impact.

Het materiaal dat je hier kiest zal een belangrijke invloed hebben op de totale levensduur van je dartpijl. Plastic en nylon alternatieven zijn commercieel beschikbaar, hoewel ze kwetsbaarder zijn en vatbaar voor breuk. Metalen shafts daarentegen zijn veel resistenter en duurzamer.

Flights

Een ander belangrijk element om te overwegen bij het selecteren van de beste dart set voor u is de flights die u gebruikt met uw dartpijlen. Flights zijn vergelijkbaar met de traditionele pijl veren; dit zijn vinnen, of vanes, gevormd uit verschillende materialen die aerodynamische stabilisatie bieden aan de dart tijdens de vlucht.

Het is van cruciaal belang om een vorm van flight te hebben die past bij je dart werpstijl, omdat het type flight dat gebruikt wordt een grote invloed zal hebben op de route van je dart door de lucht nadat die gegooid is.

Flights kunnen grofweg worden ingedeeld in twee soorten: snelle flights en langzame flights.

Snelle flights zullen kleiner en langer zijn dan langzame flights, wat resulteert in een kleiner totaal oppervlak en meer aerodynamische kracht om efficiënter door de lucht te snijden. Snellere flights zijn gunstig voor spelers die graag sneller werpen, omdat ze meer precisie en stabiliteit geven bij hoge snelheden.

Langzame vluchten, aan de andere kant, hebben typisch een hogere oppervlakte ratio en zijn typisch korter. De flight kan een iets hogere luchtweerstand creëren over het oppervlak van de dart door een marginaal groter oppervlak te hebben, waardoor de flight gedwongen wordt een langere weg door de lucht af te leggen. Langzamere flights worden vaak verkozen door spelers met een meer gecontroleerde worp.

Er is veel variatie in flight lengtes en maten op de markt. Het vinden van een alternatief dat goed past bij je specifieke werpstijl zou niet al te moeilijk moeten zijn als je de tijd neemt om wat onderzoek te doen. Nogmaals, oefening is de beste methode om dit te leren; speel een paar potjes darts met flights van verschillende breedtes en lengtes om te bepalen welke soort het beste werkt met jouw stijl.

Accessoires

Het laatste punt op deze lijst wordt soms over het hoofd gezien, maar de aanschaf van accessoiressamen met je dartpijlen zal je op de lange termijn geld besparen. Er zijn tal van accessoires om uit te kiezen, en wat je nodig hebt zal worden bepaald door het soort dartpijl dat je koopt.

Als je ervoor kiest om een steeltip dartpijl te kopen met schroefbare shafts, dan heb je een puntenslijper en een aandraai tool nodig. Op dezelfde manier, als je nylon shafts gebruikt, moet je metalen dart ring grips kopen om de flights te beschermen tegen verschuiven tijdens het spel.

Je darts moeten ook op een veilige plaats worden opgeborgen om te voorkomen dat ze onnodig kromtrekken of barsten. Overweeg om te investeren in een beschermende case van hoge kwaliteit.

Tot slot

Het kiezen van een dart set is een zeer persoonlijke beslissing, en er zijn zo veel alternatieven dat het soms ontmoedigend kan zijn. Natuurlijk zijn sommige items op deze lijst, zoals flights en shafts, gemakkelijk aan te passen als je een fout maakt of je stijl verandert. Als je op zoek bent naar een nieuwe set darts, of zelfs je eerste set, raden wij je de McKicks Premium Black dartpijlen aan om als beginnersset te kopen.

Credits: DartHelp.com