Shaft Selectie

Dart shafts, ook wel stems genoemd, zijn verkrijgbaar in drie standaard lengtes: short, medium en long. Natuurlijk varieert de werkelijke lengte van de shafts een paar millimeter per fabrikant. Er zijn ook talrijke materiaalopties voor de shafts, zoals plastic, nylon en aluminium. De lengte en het materiaal van de dart shaft, evenals de plaats waar je de dart vasthoudt om te gooien, zijn de belangrijkste aspecten om te overwegen bij het kiezen van een dart shaft. Het werkelijke effect van de shaft op de dart is gerelateerd aan het zwaartepunt.

Een korte shaft verschuift het zwaartepunt van de dart naar voren, terwijl een lange shaft het naar achteren verschuift. De plaats waar je je dartpijl vasthoudt wanneer je hem gooit, kan een aanzienlijke invloed hebben op de vlucht en de penetratie van de dartpijl. Als je je dart aan de voorkant vasthoudt, zou je de beste prestaties moeten krijgen met een korte shaft. Een langere shaft zou betere resultaten moeten opleveren als je de barrel van de dart aan de achterkant vasthoudt.

Bij het kiezen van dart shafts, is het ook van belangrijk om na te denken over het materiaal waarvan ze zijn gemaakt. Het gewicht van het materiaal heeft geen invloed op de manier waarop de dartpijl vliegt. De vormen van de shafts zijn echter zo dat het gewichtsverschil tussen plastic en metaal vaak minimaal is. Er zijn vele ontwerpen verkrijgbaar, waaronder sommige met grip en andere die draaien bij het werpen. De meest populaire en winstgevende shafts zijn daarentegen de meest gewone en rechte. Het belangrijkste doel bij de keuze tussen de verschillende materialen van de shaft is het vermijden van breuken. Goedkopere plastic shafts zijn vatbaarder voor breuk als het plastic hard en broos is, terwijl plastic shafts van betere kwaliteit veel duurzamer zijn en minder gemakkelijk versplinteren. Aluminium shafts zijn natuurlijk veel sterker, maar ze kunnen buigen en bijna onbruikbaar worden. Sommige fabrikanten produceren nu nylon shafts die ontworpen zijn om vrijer te buigen en minder snel te breken. En, als je budget het toelaat, het meest recente premium alternatief zijn carbonvezel shafts.