Het is iets moeilijker dan je denkt...

Bij het beginnen met darten zien veel mensen over het hoofd hoe hun dartbord moet worden opgehangen. Toen ik voor het eerst een dartbord kocht, stelde ik me voor dat ik het ergens zou ophangen en meteen zou gaan spelen. En ik ben hier om je te vertellen dat ik het helemaal mis had.

De manier waarop je je dartbord ophangt, heeft een grote invloed op je mikpunt, werpactie en werpafstand. Een fout maken op een van deze gebieden kan je spel in duigen doen vallen.

Daarom adviseer ik altijd om je te houden aan de best practices als het gaat om het ophangen van een dartbord. Om het zo eenvoudig mogelijk te maken, heb ik de stappen hieronder opgesomd.

Locatie

Volgens de dartrichtlijnen heb je een ruimte van 2 bij 3 meter nodig om je dartbord op te zetten.

Om te voorkomen dat je constant het spel moet onderbreken terwijl je speelt om anderen door te laten, of erger nog, een stalen dart uit het oog van je vriend moet halen, zorg er dan voor dat deze ruimte ver verwijderd is van paden, toiletten, of deuropeningen. Je wilt niet dat er ongelukken gebeuren!

Pas op voor alles wat kwetsbaar is zoals ramen of vazen, want je dartpijl kan tot 2,44 m van het bord stuiteren.

Om afleiding te voorkomen en het gemakkelijker te maken om je darts te pakken, zorg ervoor dat je omgeving vrij is van meubels en obstakels. Zorg ook voor een ruimte voor de toeschouwers.

Zorg ervoor dat je muur veilig is.

De beste manier om je muren te beschermen is met een surround. Sorry dat ik het je moet zeggen, maar hoe goed je ook bent, je zult af en toe een verdwaalde dartpijl gooien! En tenzij je iets heeft om het te beschermen, zal het een lelijk gat in de muur achterlaten. Deze gaten zijn lelijk, moeilijk te repareren, en kunnen iedereen in huis een hekel aan je dart obsessie geven – dus laten we dat vermijden!

Surrounds helpen ook bij de bescherming van de darts zelf. Wanneer je dartpijlen in een zachte foamrand landen in plaats van in een harde muur van baksteen, gips of hout, is de kans aanzienlijk kleiner dat ze beschadigd raken of bot worden.

Top tip: Hoewel het belangrijker is om uw muren te beschermen wanneer u steeltip darts gebruikt, kunnen softtip darts ook krassen achterlaten, daarom raden we een surround aan voor alle soorten borden!

Dartpijlen zullen minder snel afketsen op de surround dan wanneer ze een muur zouden raken. Dit voorkomt dat darts in het rond vliegen en mogelijk iemand in de buurt raken.

Houd je vloer mooi.

Een breed tapijt- of rubberen mat die 15 cm verder reikt dan je werplijn (oche) zou moeten helpen je vloer of tapijten veilig te houden.

Wat is de beste manier om je dartbord op te hangen?

Hoe hang je een dartbord op

Je dartbord moet 173 cm van de vloer tot het oog van de bull hangen, volgens de dartregels.

1. Voor dartborden die in het midden hangen, meet je 1,73 m langs de muur met je meetlint, teken een markering, en dit moet het oog van je bull zijn.
2. Schroef je beugel aan de muur met een schroevendraaier. Het gebruik van een U-vormige muurbeugel is ideaal. Schroef de beugel vast met knevelbouten in plaats van schroeven als je het veiliger wilt.
3. Plaats een korte, breedkopschroef precies in het midden van de achterkant van het dartbord, zodat deze minstens een kwart inch uitsteekt. Dit is het stuk dat in de muurbeugel gaat die je hebt geïnstalleerd.

Het is ook vermelden waard dat sommige dartborden worden geleverd met alles wat je nodig hebt om te beginnen. Bij veel andere echter niet.

Hoe bepaal je je werplijn (oche)?

De werp- of teenlijn (oche) bij darts is 2,37 m voor steeltips, en 2,44 m vanaf de voorkant van het bord voor soft tips.

Deze meting moet worden gedaan vanaf de voorkant van het dartbord, zonder rekening te houden met de kleine ruimte tussen het dartbord en de muur.

Dat is alles wat er over te zeggen valt! Je bent er helemaal klaar voor om met je vrienden wat plezier te hebben en wat darts te gooien.